День Соборності України 2022 року

Щороку 22 січня відзначаємо День Соборності України. Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу. Акт Злуки став однією з ключових подій Української революції 1917–1921 років і справив величезний вплив на боротьбу українців за незалежність і становлення української нації у XX столітті. Ця подія залишається основоположною для традицій українського державотворення.

У 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва. Акція засвідчила, що українці подолали страх перед комуністичною партією і готові протистояти тоталітарному режиму. 31 рік тому ця подія стала провісником падіння СРСР і відновлення незалежної України.

#ДеньСоборностіУкраїни2022  #вЄдностіНашаСила  #РазомСильніші  #ПВНЗ«Буковинський університет»  #вихованняБуковини2022  #нпвбуковини